Sýr Ricotta
Ricotta se vyrábí z z převařené syrovátky. Ricotta vlastně znamená "převařené". Vytváří se když se proteiny ze syrovátky oddělí a srazí se. Existují tři různé varianty ricotty: ze syrovátky z ovčího mléka, ze syrovátky z kravského mléka+10% mléka, a římská varianta. V tomto receptu přidáme trochu mléka, přesto získáme jen asi hrnek ricotty.
SUROVINY
- Syrovátka z výroby sýra ze 4 l mléka .
- 1l mléka
- 1/3 šálku bílého octa
POSTUP
- Smíchejte mléko se syrovátkou.
- Zahřejte směs na 38°C. Udržujte při této teplotě asi hodinu. Mléko se nejspíš srazí, to je v pořádku.
- Po hodině zvyšte teplotu na 95°C. Nenechte vařit.
- Za stálého míchání metlou přidejte ocet.
- Míchejte dalších 5 minut a odstavte ze sporáku.
- Chlaďte v lednici alespoň 8-10 hodin.
- Dvojitě vyložte cedník velmi jemným plátýnkem nebo mušelínem na máslo.
- Nalijte směs do cedníku.
- Nechte odkapat po několik hodin.
- Osolte sýr dle chuti.
- Uložte do uzavíratelné nádoby do ledničky.

Autor: The Cheese Wizard
Překlad: Jana Kalousová