Formát pro tisk

Úvod

Výroba sýrů je umění staré možná 10 000 let, tuto dovednost prý ovládali již staří egypťané a přesto dnes mnoho lidí neví jak si doma připravit svůj vlastní sýr. Přitom v dobách nedávno minulých se domácí sýr připravoval zcela běžně, dnes se již ovšem jeho výroba (alespoň u nás) převážně přestěhovala do průmyslových objektů, kde mohou být splněny všechny náročné požadavky na jeho kvalitu při nízkých výrobních nákladech. K tomuto stavu přispěl významnou měrou také minulý režim, který zničil všechny malé farmy a tím i malovýrobu sýra.

V současnosti se však situace začíná pomalu vyvíjet opačným směrem a spolu s nově vnikajícími malochovy koz a ovcí, které mají často charakter rodinných ekofarem, vznikají i malé sýrárny, produkující kvalitní domácí sýr.

Mnoho lidí si chce zkusit vyrobit doma svůj vlastní sýr pouze ze zvědavosti. Zdrojů informací z této oblasti dostupných na českém internetu nebo na pultech obchodů s knihami je však pomálu. A jelikož se v diskusních fórech často objevují dotazy, jak si takový vlastní sýr doma vyrobit, vznikl tento web. Budou zde pomalu přibývat recepty a informace o nejrůznějších druzích sýrů a technologii jejich výroby.

Samozřejmě uvítám jakékoliv nápady či recepty na další druhy sýrů i jiných mléčných výrobků.