Sýr Cottage
Známý také jako hrncový nebo farmářův sýr, tento typ sýra je získal své jméno podle svého způsobu výroby. Je to výborný sýr sám o sobě, ale také je můžete konzumovat s ovocem.
SUROVINY
- 4l čerstvého mléka
- 100 g mezofilického startéru
- 1/4 tablety syřidla
POSTUP
- Smíchejte 4 l mléka se 115 g startéru.
- Smíchejte 1,4 tablety syřidla ve dvou lžících STUDENÉ vody. Vmíchejte směs pečlivě metlou asi tak 5 minut.
- Zakryjte a odložte směs zrát asi na 20 hodin při pokojové teplotě (21°C).
- Mléko by mělo ztuhnout v sýřeninu dříve než za 20 hodin, ale plných 20 hodin je třeba k rozvinutí správné chuti.
- Po 20 hodinách nakrájejte sýřeninu na kostky o straně asi 1,5 cm.
- Nechejte sýřeninu tuhnout dalších 15 minut.
- Nyní zahřívejte hmotu během 30 minut asi na 43,5°C.
- Při teplotě 43,5 C vařte dalších 45 minut.
- Často sýřeninu míchejte, aby jste předešli tomu, že zmatní.
- Sýřenina by se měla hodně srazit a klesnout ke dnu hrnce.
- Vyložte cedník plátýnkem a slijte syrovátku.
- Nechte odkapat dalších 5 minut.
- Zvedněte plátýnko i se sýřeninou z cedníku a opakovaně je ponořujte do LEDOVĚ studené vody alespoň po tři minuty.
- Nechte odkapat syrovátku a vložte sýřeninu do mísy.
- Ochuťte sýřeninu čajovou lžičkou soli, bylinkami apod., dle chuti.
Vložte sýr do neprodyšně uzavíratelné nádoby do lednice. Pokud si přejete, můžete přidat několik lžic smetany.
Autor: The Cheese Wizard
Překlad: Jana Kalousová