Sýr Feta
Tento řecký sýr se původně vyráběl buď z ovčího mléka nebo ze směsi ovčího a kozího. Dnes se dělá také z kravského. Slané chuti se docílí máčením ve slaném nálevu po dobu asi jednoho měsíce. Pokud chcete sýr drobivý, může zrát o něco déle. Je to skvělý sýr do salátu.
SUROVINY
- 4l čerstvého mléka
- 50g Mesofilického startéru
- 1/4 tablety syřidla
POSTUP
- Zahřejte mléko na 29°C. Přidejte startér a metlou důkladně ušlehejte. Nechte mléko zrát 2 hodiny.
- Rozpusťte syřidlo ve 3-4 polévkových lžících chladné vody. Horká voda by zničila syřidlové enzymy!
- Pomalu nalijte syřidlo do mléka za neustálého míchání. Míchejte alespoň 5 minut.
- Nechejte mléko odpočinout 1-2 hodiny, dokud sýřenina neztuhne a není připravená na krájení. Nakrájejte sýřeninu na kousky 1,5 cm.
- Nechte sýřeninu odpočinout 10 minut. Pokrájejte větší kousky. Nechte odpočinout dalších 30 minut. Čas od času promíchejte.
- Nechte odkapat syrovátku v cedníku vyloženém plátýnkem. Zavažte rohy plátýnka a nechte odkapat po 5 hodin.
- Vyjměte sýr z plátýnka a nacpěte ho do obdélníkovité formy tak, aby byl asi 2,5 cm vysoký a přikryjte.
- Dejte na 90 minut do ledničky, poté vytáhněte a nakrájejte na kostky.
- Dejte sýr do studeného solného nálevu na 5-30 dní a skladujte v lednici. Čím déle jej budete uchovávat, tím drolivější bude.
- Po dozrání sýr vyjměte a osušte, sýr je připraven ke konzumaci a nebo jej dále uchovávejte v uzavřené krabici.
SOLNÝ ROZTOK
- Rozpusťte 1,5 šálku soli ve 1 l teplé vody.
- Ochlaďte roztok v ledničce, nějaká sůl se vysráží.
- Sýr uložte do roztoku. Po dokončení zrání můžete roztok opakovaně použít, jen je potřeba jej pokaždé znovu solí dosytit.
Autor: The Cheese Wizard
Překlad: Jana Kalousová