Formát pro tisk

Historie

Legenda

Většina sýrařských autorit a historiků tvrdí, že sýr byl nejdříve vyráběn na středním východě. První typy sýra byly ze skyslého mléka a to brzo poté co lide přišli na to, že mohou svá domestikovaná zvířata podojit a získat tak mléko. Stará legenda praví, že sýr byl "vynalezen" neznámým arabským nomádem. Říká se, že měl měch napněný mlékem, aby vydržel cestu na koni přes poušť. Po pár hodinách jízdy zastavil, aby uhasil svou žízeň, jenže zjistil že se mléko srazilo na bledou vodovatou tekutinu a pevné bílé hrudky. Protože měch byl vyroben z žaludku mladého zvířete, obsahujícího srážecí enzym známý jako rennin, mléko tedy bylo účinně rozděleno na sýřeninu a syrovátku kombynací renninu, horkého slunce a houpavými pohyby koně.

Historie

Dnes již nevíme kdy byla poprvé výroba sýra vynalezena, ale jedná se o umění velmi staré. První sýry nebyly sýry jaké známe dnes, ale sraženina v syrovátce. Sraženina a syrovátka jsou produkty vzniklé sražením mléka. Sraženina je pevná a syrovátka tekutá. Tyto produkty byly také běžnou součástí stravy ještě před padesáti lety. Dosud je jedí v mnoha částech USA a mnoha zemích třetího světa.

Už na Egyptských hieroglifech jsou znázorněni dělníci vyrábějící sýr. Ve starých dobách se syrovátka konzumovala ihned a sraženina se solila nebo sušila, aby ji bylo možno dobře uchovat. Římští legionáři, kteří byli velmi vzruční, rozšířili umění výroby sýra do Evropy a Anglie. Během středověku se toto umění velmi rozšířilo v klášterech a feudálních státech celé Evropy. Mniši se také stali největšími inovátory sýra a díky nim máme dnes na pultech obchodů tolik různých druhů a variantsýrů. Během renesance utrpěl sýr značný úpadek popularity a byl prohlašován za nezdravý, jeho obliba však znovu vzrostla ve století devatenáctém, v této době se také výroba začíná stěhovat z farem do průmyslové výroby.



Autor: The Cheese Wizard