Sýr Mascarpone
Tento sýr se používá pro přípravu různých italských dezertů. Chutná skvěle i na toastu posypaný cukrem!
SUROVINY
- 1 l netučné smetany
- 1/4 čajové lžičky kyseliny vinné
POSTUP
- Zahřejte smetanu na 82°C.
- Přidejte kyselinu vinnou.
- Míchejte asi 10-15 minut.
- Smetana by se měla srazit na kousky sýřeniny.
- Vyložte cedník dvojitou vrstvou jemného plátýnka, slijte syrovátka a nechte hodinu odkapat.
- Vložte cedník do misky a nechte v ledničce přes noc odkapat (12 hodin).
- Ráno sýr vyškrabte a uložte do neprodyšné nádoby.
Poznámka
Kyselina vinná se dá sehnat v obchodech se sýrařskými nebo vinařskými potřebami. Najděte si ve zlatých stránkách číslo na nejbližší vinný sklípek, určitě kyselinu vinnou mít budou.
Autor: The Cheese Wizard
Překlad: Jana Kalousová