Queso Blanco (Bílý sýr)
Toto je vůbec nejjednodušší sýr na výrobu. Ve španělsky mluvícím světě se jmenuje Queso Blanco
(znamená to "bílý sýr"), v celém světě jsou používána různá jména. Můžete ho jíst přímo nebo jej
přimíchat do různých jídel. Vyzkoušejte ho ve svých receptech na lasagne místo Ricotty nebo ho
přidejte k tomu. Mňam!
SUROVINY
- 4,5l plnotučného mléka
- 1/4 hrnku bílého vinného octa viz. Poz.
POSTUP
- Ohřejte mléko na 82°C za stálého míchání. Pozor, abyste mléko nepřipálili.
- Pomalu přidávejte bílý vinný ocet za stálého šlehání metlou. Všimnete si, že mléko se začne srážet.
- Míchejte 10-15 minut.
- Cedník vyložte jemným plátýnkem na sýry.
- Nalijte sražené mléko do cedníku.
- Nechejte sraženinu stydnout asi 20 minut.
- Svažte čtyři rohy plátýnka k sobě a povězte ho, aby vykapalo asi 5 - 7 hodin (až přestane kapat).
- Ztuhlý sýr se může rozdrobit a podle chuti osolit nebo uchovat neosolený.
Poznámka
Místo octa nebo jako doplněk můžete také použít šťávu ze 3-5 citronů. Výsledný sýr bude mít mnohem
štiplavější chuť.
Autor: The Cheese Wizard
Překlad: Barbora Babičová