Formát pro tisk

Rolky z kozího sýra se zahradními bylinkami

Tento měkký kozí sýr se výborně hodí k mazání na křupavou bagetku nebo celozrnný rohlík. Stejně dobře ho lze použít i v teplé kuchyni např. na pizzu. Já ho používam po lehkem orestování na oleji spolu s fazolemi, cibulkou, česnekem a papričkami na plnění pšeničných tortil, mňam!

I když je výroba poměrně jednoduchá, je třeba si dobře rozvrhnout čas, protože celý proces trvá skoro dva dny. Nejlepší je začít v pátek nebo sobotu odpoledne.

Pokud si chcete užít nezaměnitelnou jemnou kozí příchuť tohoto sýra použijte nepasterované mléko. Sýr z nepasterovaného mléka s sebou však nese i riziko některé z bakterialních infekcí (včetně salmonelózy a listeriózy), pokud možno použijte úplně čerstvé mléko. Jestliže budou sýr jíst i děti, těhotné ženy apod. pak určitě použijte alespoň termizaci mléka! Termizace se provede zahřátím mléka na 60°C, tuto teplotu udržujeme 30 minut a pak rychle zchladíme ve vodní lázni na sýříci teplotu 22°C.


SUROVINY
POSTUP

Za inspiraci děkuji Barbaře Ciletti a její knize Makeing great cheese at home.


Autor: Michal Urban