Formát pro tisk

Tvaroh z kysaného mléka

Mléko o teplotě 24°C naočkujeme dvěma lžičkami startéru z kysané smetany a necháme den nebo dva fermentovat při pokojové teplotě (lze použít též přirozeně zkyslé mléko). Zkysané mléko pomalu zahříváme až se začne srážet. Správnou teplotu lze zkontrolovat prstem, když začne mléko pálit, hrnec odstavíme. Sraženinu přelijeme do plátna a necháme odkapat syrovátku. Získáme měkký tvaroh, který je výchozí surovinou pro mnoho dalších výronbků, např. měkkých sýrů.


Tvaroh ze sraženého mléka mléka

Ohřejeme 1 l syrového nebo pasterovaného mléka na 24 °C a naočkujeme 1-2 čajovými lžičkami startéru. Přidáme pipetou jednu kapku syřidlového extraktu, opatrně promícháme a necháme srážet při pokojové teplotě 8-12h. Sraženinu rozkrájíme na 2 cm velké kostky a necháme 5 min. v klidu. Znovu sraženinu rozmícháme a opět necháme 5 min. v klidu. Po této době přelijeme sýřeninu do síta s plenou (gázou, šátkem) a necháme odkapat syrovátku. Slazený tvaroh můžeme konzumovat s ovocem, což ocení zejména děti, a slaný např. s česnekem a zelím.


Autor: Fantová M. a kol. - Chov koz, Nakladatelství Brázda, Praha 2000