Formát pro tisk

Základní recept na sýr z 20l mléka

Tento recept na základní tvrdý sýr dobře funguje s jakýmkoliv druhem mléka. Já používám především čerstvé kozí mléko, ale stejně dobře se hodí kravské mléko zakoupené v obchodě nebo ještě lépe syrové kravské mléko od místního farmáře. Já vždy používám syřidlo v tabletách pro jeho spolehlivost a dostupnost v mnoha supermarketech (to u nás zatím nehrozí, syřidlo kupuji u O.K. servisu, pozn. překladatele). Většinou na sýr zpracovávám 20l mléka a to ve velkém nerezovém hrnci. Jeho silné hliníkové dno zabraňuje připalování. Dvacet litrů mléka vyprodukuje okolo 2,5kg sýra.

Doporučuji vám vyzkoušet jiné jednodušší sýry, než se pustíte do výroby tvrdého sýra. Pro tento případ je tu stránka pro začátečníky. Nejprve si vyzkoušejte postup s pouhými 4l mléka a teprve po té co jej zvládnete zkuste vyrobit sýr z 20l.


Následující obrázky ukazují nejdůležitější kroky při praktické výrobě sýra.

SUROVINY (pro zpracování 20l mléka na 2,5kg sýra) POMŮCKY POSTUP

Autor: David B. Fankhauser, Ph.D. Professor of Biology and Chemistry U.C. Clermont College Batavia OH 45103