Labneh (Laban) - jogurtový sýr
Labneh (nebo-li Laban, jak jej nazívají někteří Libanonci) je Libanonský měkký čerstvý sýr vyráběný z jogurtu. Je třeba ho spotřebovat do týdne od jeho výroby. Tento sýr je asi nejjednodušší jaký si můžeme představit, vyrábí se prostým odkapáním syrovátky z jogurtu. Pokud si chcete vyrobit svůj vlastní jogurt, navštivte stránku, kde se naučíte jak se jogurt připravuje.
SUROVINY
- 1 litr jogurtu
- 1 lžíce soli
POMŮCKY
- sterilní plenu
- dvě misky
- metlu
- cedník
POSTUP
- Připravíme si ingredience a pomůcky: jogurt, sůl, sterilní plenu, dvě misky, metličku a cedník.
- Jeden litr jogurtu rozmíchejte do hladka a vlijte do misky.
- Přidejte lžíci soli.
- Důkladně promíchejte.
- Umístěte plachetku do cedníku a cedník položte na středně velkou misku(s obsahem větším než litr). Přelijte do ní jogurt.
- Svažte rohy plachetky a zavěste ji nad misku, do které se zachytí odkapávající syrovátka. Já k uvázání používám silnou gumovou pásku omotanou kolem rohů plachetky, kterou pak zavěsím na vodovodní kohoutek. Mnoho lidí nechává syrovátku odtéct rovnou do odpadu.
- Zavěsíme nad misku, abychom zachytili syrovátku. Sýr může být zavěšen i v lednici aby vydržel déle čerstvý.
- Po 24 hodinách nám syrovátka odkape a můžeme plachetku rozbalit.
- A tady už je výsledek, labneh na odkapávací plachetce.
- Hotový labneh, vytvarovaný do bochánku. Skladujeme jej v ledničce.
POUŽITÍ
Servírujte Labneh stejně jak to dělají na středním východě:
- Na talíři ho zformujte do požadovaného tvaru(uprostřed vytvořte malý důlek pro olej),
- přelijte olivovým olejem,
- poprašte sušenou mátou,
- a obsypte černými řeckými olivami.
Jezte ho s opečenými plackami chleba pita, stejně jako Arabové, kteří ho tak jedí již tisíciletí.
Stejně dobře jej lze použít jako trochu kyselejší krémový sýr.
Autor: David B. Fankhauser, Ph.D.
Professor of Biology and Chemistry
U.C. Clermont College
Batavia OH 45103