·:· Hlavní stránka ·:· Výroba sýrů ·:· Malá škola uzenáře ·:· Diskuzní fórum ·:· Katalog sýrů na Labužníkovi ·:·
Nové recepty
Navštivte také
Formát pro tisk

Jogurt

ÚVOD

Jogurt je fermentovaný mléčný výrobek, ve kterém jsu smíchány kultury Lactobacillus bulgaricus (někdy též L. acidophilus) a Streptococcus thermophilus, který produkuje během fermentace kyselinu mléčnou. Ta sníží pH a mléko dostane nakyslou chuť. Částečné natrávení mléka při fermentaci činí jogurt lépe stravitelným.

Kromě toho, tyto bakterie mohou napomáhat obnovit střevní mikroflóru po prodělané perorální antibiotické léčbě.

Několik faktorů je pro výrobu jogurtu rozhodujících:

Pomocí následujícího receptu vyrobíte 4 litry jogurtu. Ale můžete klidně vyrobit třeba jen 2 litry, zde je recept. Následující postum může vypadat přehnaně polopatický, ale věřím, že podrobnosti mohou zvíšit vaše šance na uspěšnou výrobu jogurtu.

SUROVINY A POMŮCKY: POSTUP:

Pokud chcete jogurt ještě pevnější, přidejte do mléka 1 lžíci mléka sušeného na 1 litr. Případně můžete použít smetanu nebo šlehačku, ale výsledný jogurt bude tučnější.

Přednedávnem jsem přešel na výrobu v nerezovém hrnci s hliníkovým zesíleným dnem. To podstatně zjednodušuje udržování teploty mléka. Nejprve mléko zahřejeme na teplotu 85-90°C (bez vaření), tento krok je nutný. Poté co bylo mléko zahřáto a opět zchlazeno, můžete přidat startér přímo do hrnce a vyrobit jogurt přímo v něm. Tato technika je z hlediska nechtěné kontaminace mnohem spolehlivější.

Jogurt má mnoho využití

Mezi mé favority patří:

Autor: David B. Fankhauser, Ph.D. Professor of Biology and Chemistry U.C. Clermont College Batavia OH 45103
© 2005 Michal Urban - eHouse Services, s.r.o., Všechna práva vyhrazena.