·:· Hlavní stránka ·:· Výroba sýrů ·:· Malá škola uzenáře ·:· Diskuzní fórum ·:· Katalog sýrů na Labužníkovi ·:·
Navštivte také
Formát pro tisk

Zvrhnutí láku

Jako poslední popíši opatření směřující k zamezení uplné zkázy masa v případě tzv. "zvrhnutí láku".

Jestli-že máme tu smůlu, že zjistíme změnu vůně láku ze svěží solné na zapáchající, tak musíme okamžitě maso vyndat a lák vylejeme do odpadu.
Maso omyjeme vymnutím vodou a naložíme do octa naředěného na 1/3 tj. na jednu láhev 8% octa nalejeme ještě 2x stejné množství tj. dvě láhve vody.
V tomto roztoku maso vymneme rukama a necháme cca 30 min. odpočinout.
Potom se maso vyjme, omyje pod tekoucí vodou a nechá se 30-60 min. ve studené vodě.
Někdo dokonce doporučuje sterilizaci při 70-80°C po dobu 30 min. Když jsem měl to "štěstí" a stalo se, sterilizaci jsem nezkoušel.
Potom maso ochladíme na 4°C a naložíme do hrnce, který jsme vydesinfikovali výše posaným způsobem, pouze chloramin použijeme v 2% koncentraci.

Lák samozřejmě použijeme nový, ale tentokrát ho před použitím ještě převaříme a vychladíme na 4°C. Ostatně převaření láku při jeho výrobě, nemůže uškodit (doporučuji) i v jiných předpisech .

Tento postup záchrany masa je vždy s otazníkem a pokud zvrhnutí zjistíme pozdě tak nejspíš nepomůže. Představu o tom jak dopadneme, můžeme zjistit takto: Nožem uřízneme plátek masa silný 1 cm a ten osmažíme na pánvi, pokud bude chuťově dobrý, tak jsme vyhráli, pokud ne, tak maso odneseme svému psovi.

© 2005 Vladimír Šmíd, Michal Urban - Všechna práva vyhrazena.