·:· Hlavní stránka ·:· Výroba sýrů ·:· Malá škola uzenáře ·:· Diskuzní fórum ·:· Katalog sýrů na Labužníkovi ·:·
Nové recepty
Navštivte také
Formát pro tisk

Výroba startérů

Termofilický Startér

Sýrové kultury jsou nutné k naočkování mléka přátelskou bakterií. Tato bakterie má dvě funkce: pomáhá zkysnutí mléka a vytváří chuť sýra. Sýrové kultury se dělí na dva základní typy-mezofilická a termofilická. Tyto termíny popisují za jaké teploty kultura lépe prospívá. Mesofilická při pokojových teplotách a termofilická vyžaduje vyšších teplot. Kvalitní profesionální kultury se dají koupit u společnosti, která zásobuje výrobce sýrů. Obvykle jsou dostupné ve zmrazené suché formě. Domácká metoda je užití naočkované podmáslí jako mezofilický startér a čerstvý jogurt jako termofilický startér. Tyto nejjednodušší kultury se dají využít obecně pro všechny recepty, ale chuť bude poněkud jiná než při použití opravdových sýrařských kultur.

Mezofilický Startér

Zdroj: Jana Kalousová
© 2005 Michal Urban - eHouse Services, s.r.o., Všechna práva vyhrazena.