·:· Hlavní stránka ·:· Výroba sýrů ·:· Malá škola uzenáře ·:· Diskuzní fórum ·:· Katalog sýrů na Labužníkovi ·:·
Nové recepty
Navštivte také
Formát pro tisk

Voskování

Nejlepších výsledků lze dosáhnout se sýrařským voskem, avšak pokud jej nemáte k dispozici, můžete použít i parafín (ten je ovšem náchylný k praskání). Vosk se musí rozpouštět v nádobě s dvojitou stěnou, abychom vyloučili riziko vzplanutí. Pomocí štětečku z pravých štětin, který používáte pouze pro tento účel, naneste vosk na celý povrch sýra.

Pokud máte vosku více, lze sýr i namáčet, nejprve jednu půlku a pak druhou, povrch vosku při namáčení je pěkně hladký. Na sýr je třeba nanést minimálně dvě vrstvy vosku, přičemž na první vrstvu použijeme teplejší a tedy řitší vosk a na další vrstvu vosk chladnější.


Dobrý nápad je napsat si na malý papírek druh sýra, datum a další užitečné informace a tento papírek zavoskovat přímo na sýr. Budete mít tak přesně zaznamenáno, o jaký sýr jde a kdy byl vyroben.



Autor: Leener's brew works
Překlad: Lenka Voštová
© 2005 Michal Urban - eHouse Services, s.r.o., Všechna práva vyhrazena.