Nejčastěji používáme v domácnosti většího mlýnku na maso. Hlavové složení pro výrobu uzenin musí obsahovat alespoň tři kusy mlecích desek s otvory o průměru 20, 8 a 3 mm a příslušné nože.
Hrubé mělnění masa se provádí na desce s otvory 15-20 mm, používáme ho na "předsolování masa-krátkodobé solení na sucho" jak již bylo zmíněno.
Střední stupeň mělnění s otvory v desce 5-8 mm se používá na zrněné výrobky s výraznou mozaikou.
Jemné mělnění s otvory v desce 2-3 mm se používá na výrobky jemné jako jsou párky, buřty a jemné salámy. Otvory 2 mm velké se používají na mělnění masa na
prát-spojku. Nemáme-li desku s otvory 2 mm tak se používá 3 mm s tím, že maso umeleme 2-3x. Platí, že hlavové (mlecí) složení musí být nabroušené a funkční.
S tupým mlecím složením maso nemeleme, ale hmoždíme, což má nemilý vliv na kvalitu uzenin.
Dále je potřeba ke strojku tzv. narážecí trubka, kterou zhotoví každý klempíř. Narážka uzenin je sestavená z mlýnku na maso a narážecí trubky.