·:· Hlavní stránka ·:· Výroba sýrů ·:· Malá škola uzenáře ·:· Diskuzní fórum ·:· Katalog sýrů na Labužníkovi ·:·
Navštivte také
Formát pro tisk

Zrnění a mletí masa

Nejčastěji používáme v domácnosti většího mlýnku na maso. Hlavové složení pro výrobu uzenin musí obsahovat alespoň tři kusy mlecích desek s otvory o průměru 20, 8 a 3 mm a příslušné nože.

Hrubé mělnění masa se provádí na desce s otvory 15-20 mm, používáme ho na "předsolování masa-krátkodobé solení na sucho" jak již bylo zmíněno.

Střední stupeň mělnění s otvory v desce 5-8 mm se používá na zrněné výrobky s výraznou mozaikou.

Jemné mělnění s otvory v desce 2-3 mm se používá na výrobky jemné jako jsou párky, buřty a jemné salámy. Otvory 2 mm velké se používají na mělnění masa na

prát-spojku. Nemáme-li desku s otvory 2 mm tak se používá 3 mm s tím, že maso umeleme 2-3x. Platí, že hlavové (mlecí) složení musí být nabroušené a funkční.

S tupým mlecím složením maso nemeleme, ale hmoždíme, což má nemilý vliv na kvalitu uzenin.

Dále je potřeba ke strojku tzv. narážecí trubka, kterou zhotoví každý klempíř. Narážka uzenin je sestavená z mlýnku na maso a narážecí trubky.

© 2005 Vladimír Šmíd, Michal Urban - Všechna práva vyhrazena.