Nové recepty
Navštivte také
Farmářský sýr neboli Chevre
Tento jednoduchý sýr má několik názvů. Nejobvyklejší jsou měkký farmářský a chevre. Obě jsou spíše neoficiální jména. "Farmářský sýr" reprezentuje kterýkoli z velkého množství domácky udělaných sýrů, a "chevre", který vlastně znamená "kozí", může poukazovat na různé druhy sýrů. Je skoro identický s Neufchatelským sýrem.
SUROVINY
- 8 l kozího mléka
- 1/4 šálku naočkovaného podmáslí
- 1 tableta syřidla (nebo 2 kapky tekutého syřidla)
POSTUP
- Zahřejte mléko na pokojovou teplotu
- Rozpusťte 1 syřidlové tablety ve 1/4 šálku teplé vody
- Vmíchejte důkladně podmáslí
- Pořádně celé promíchejte se zbytkem syřidla a mlékem, přikryjte, nechte odpočívat 24 hodin
- Připravte se na krájení. Sýřenina by měla být dostatečně tuhá, aby se dala nakrájet na 1,5 cm kousky. Některé recepty uvádí, že není třeba sýřeninu krájet, ale nalít ji rovnou i se syrovátkou do jemně tkaného plátýnka a nechat odkapat, ale já dávám přednost nakrájení. To oddělí sýřeninu a syrovátku mnohem lépe.
- Nalijte sýřeninu naběračkou do sterilního plátýnka, vloženého do cedníku nebo sítka a zavěste do ledničky nebo na chladné místo
- Nechte syrovátku odkapat po 24 hodin.
- Osolte dle chuti, skladujte uzavřené v lednici jeden až dva týdny.Tento sýr déle nevydrží.
- Vhodný na sýrový koláč
Autor: David B. Fankhauser, Ph.D.
Professor of Biology and Chemistry
U.C. Clermont College
Batavia OH 45103
Překlad: Jana Kalousová