1/4 čajové lžičky mezofilické kultury (lze nahradit 1/2 hrnkem kefíru či kysané smetany)
1/4 čajové lžičky tekutého syřidla
POSTUP
Smíchejte v nádobě odstředěné mléko a smetanu. Výsledná tekutina bude mít konzistenci syrového mléka. Pasterizujte směs v nádobě s dvojitým dnem,(pasterizační teplota 75-80°C Po dobu 20-30 min. pozn. překladatele) potom ji ochlaďte na 30,8°C.
Přidejte 1/4 čajové lžičky mezofilického startéru a důkladně promíchejte. Nechte mléko stát 45 min.Ve skleněné misce smíchejte 1 čaj. lžičku chloridu vápenatého a 2 polévkové lžíce destilované vody, tuto směs poté přidejte do mléka a jemně míchejte 25 sek.
Mléko ohřejte na 32°C. Smíchejte 1/4 čaj. lžičky syřidla se 120 ml chladné destilované vody.
Tuto směs přidejte do ohřátého mléka a jemně promíchejte. Nechte mléko na teplotě 32°C 30 až 60 min nebo dokud se sraženina zřetelně neoddělí od syrovátky.
Pomocí nerezového nože s dlouhou čepelí nařežte sraženinu na 1-1,5 cm velké kostičky, nechte sraženinu uležet 10 min.
Potom hrnec umístěte do dalšího většího hrnce s vodou o teplotě 32°C. Zahříváním vody ve větším hrnci nepřímo zahřívejte sraženinu na 37,7°C (ne rychleji než 2°C za 5 min). Zahřívání by mělo trvat 35-45 min. Během zahřívání sraženinu jemně, ale často míchejte, aby se kousky neslepily.
Za stálého míchání udržujte sraženinu na 32°C dalších 30 min, abyste zabránili slepení.
Potom nechte sýřeninu usadit po dobu 5 min.Slejte syrovátku na úroveň sraženiny.
P Pořád udržujte teplotu 32°C ponecháním hrnce ve vodní lázni o této teplotě. Potom nechte sraženinu 30 min usadit, každých 5 min ji promíchejte, aby se neslepila.
Vložte do cedníku sýrařskou plachetku a umístěte ho do umyvadla. Nalijte sraženinu do cedníku a nechte syrovátku odtéct. Posypejte sraženinu 1 polévkovou lžicí soli a jemně ji vmíchejte.
PPřemístěte sraženinu do umělohmotné sýrové formy vyložené sýrařskou plachetkou. Tuto po stranách napněte, abyste se vyhnuli jejímu shrnutí. Přikryjte sraženinu rovnoměrně zbylou částí plachetky. Na sraženinu umístěte talíř vhodné velikosti, a na něj položte půlkilogramové závaží (dobře se na to hodí půllitrová plastová nádoba naplněná vodou). Nechte sýr lisovat 15 min.
Vyndejte sýr z lisu a ze sýrařské plachetky. Umístěte plachetku zpět do umělohmotné formy a vložte tam sýr obráceně. Opět překryjte sýr zbylou částí plachetky a talířem. Na talíř umístěte 2 kg závaží a nechte ho lisovat 12 hod (místo závaží můžete použít 2 l plastový džbán plný vody).
Sýr se na vzduchu vysuší za 1-3 dny. Navoskujte ho a nechte ho zrát při teplotě 4,5-10°C nejméně 3 měsíce. První měsíc obracejte sýr denně, potom stačí několikrát za týden.