Je pravda, že výroba plísňových sýrů není úplně jednoduchá a dodržení určených podmínek je pro dosažení dobrého výsledku nutností. Recept bych taky nedoporučil úplným začátečníkům. Následující postup má ukázat, že jde vyrobit vynikající plísňový sýr, aniž vlastníte vlhký sklípek se stálou teplotou. Dokonce omezíme použití netradičních surovin pouze na syřidlo a speciální vybavení na válcovou formu a jehlici k propíchání sýra.
Po celou dobu výroby se budeme snažit dodržovat co možná nejlepší čistotu, to znamená než sáhneme do mléka nebo na sýr, umyjeme si ruce mýdlem a důkladně je opláchneme. Všechny nástroje, které příjdou do styku se sýrem umyjeme saponátem a opláchneme horkou vodou. Zbytečně neprášíme, omezíme průvan v kuchyni a snažíme se zakrývat hrnec poklicí, formu čistou utěrkou.
Na první pohled vypadá postup možná složitě, ale uvidíte že s trochou trpělivosti je to vcelku snadné. Mě se to povedlo hned napoprvé s vynikajícím výsledkém...
Za inspiraci děkuji Barbaře Ciletti a její knize "Makeing great cheese at home" a webu Stilton Cheesemakers' Association