Tento klasický farmářský sýr se používá hlavně do dezertů. Tento recept je na zvláště krémový sladký sýr, který stojí za to použít pro váš nejlepší sýrový koláč. Je také výborný s horkým toastem pokrytý plátky jahod!
SUROVINY
2 l čerstvé smetany
100g Mesofilického Startéru
1/4 tablety syřidla
POSTUP
Smíchejte smetanu se startérem.
Rozpusťte syřidlo ve dvou lžících ledové vody. Smíchejte pořádně metlou s mlékem a šlehejte 5 minut.
Přikryjte a odložte zrát asi na 12 - 15 hodin při pokojové teplotě (21°C).
Mléko by mělo být ztuhlé do sýřeniny již za 15 hodin a rozvinout správnou chuť.
Opatrně vyložte cedník jemným plátýnkem a přelijte sýřeninu do cedníku.
Nechte odkapat, pak zavažte rohy a zavěste na odkapání na 6-8 hodin.
Po odkapání dejte sýřeninu do malé misky.
Mněte mezi prsty až hmota získá pastózní konzistenci.
Přidejte sůl, bylinky...
Uložte sýr do uzavíratelné nádoby do ledničky. Sýr ještě v lednici trochu ztuhne.