·:· Hlavní stránka ·:· Výroba sýrů ·:· Malá škola uzenáře ·:· Diskuzní fórum ·:· Katalog sýrů na Labužníkovi ·:·
Nové recepty
Navštivte také
Formát pro tisk

Termizace

Je šetrnější alternativou pasterizace. Cílem je, stejně jako u pasterizace, zahubit možné choroboplodné zárodky, které by mohlo mléko obsahovat. Hodí se hlavně pro výrobu čerstvých sýrů. Sýry vyráběné z nepasterovaného mléka by měly zrát nejméně dva měsíce, po nichž by měly být škodlivé bakterie zcela zničeny.

Mléko se za občasného míchání zahřeje na teplotu 60 °C, která se udržuje po dobu 30 minut. Po uplynutí této doby se mléko ochladí (např. ve vodní lázni) na potřebnou teplotu.



Autor: Michal Urban
© 2005 Michal Urban - eHouse Services, s.r.o., Všechna práva vyhrazena.