Výroba sýra je teoreticky věda, ale my se budeme snažit toto umění ovládnout. Jakkoliv vypadají návody na výrobu jednoduše, existují určité dovednosti a zkušenosti, které si musíte osvojit, aby vaše snažení bylo úspěšné.
Silně doporučuji vyzkoušet si výrobu následujících produktů, než přistoupíte k mnohem složitějším sýrům.
Jako nadšený domácí kutil jsem se snažil v reseceptech používat ingredience, které jsou relativně snadno dostupné ve vašem obchodě a používat vybavení, které máte běžně doma v kuchyni.
Recepty jsou v seznamu seřazeny se vzrůstající obtížností. Mnohem pravděpodobnější šanci na úspěch máte, pokud projdete jeden recept za druhým, než když začnete hned s mnohem složitějšími sýry.
Jogurt je býborný startovní bod, pokud si chcete řádně osvojit práci s mlékem, sterilní techniku práce se startérem, nebo kontrolu teploty. K přípravě tohoto zdravého pokrmu použijte teplomilné bakterie. Podmáslí je ještě o něco jednodušší, ale získáte méně dovedností potřebných k výrobě sýra.
Jestliže jste již dokázali vyrobit jogurt, pak pro vás bude velmi snadné vyrobit tento nejjednodušší sýr. Prostým vysušením syrovátky z jogurtu získáme tento měkký, nakyslý sýr. Zvládne ho i nešika s výborným výsledkem.
Nezrající měkký sýřený sýr, pravděpodobně nejjednodušší sýřený sýr, dobrý sýr pro začínající sýraře. Nevyžaduje lisování a jí se čerstvý.
Přeměňte 4 litry mléka na 0,5 kg sýra: naučte se rozpoznat konec procesu sýření, krájet sýřeninu, pracovat s ní a lisovat sýr. Jednoduchý lis na sýr si můžete vyrobit i doma.
Pokud máte přístup k 20 litrům mléka, je o mnohem energeticky efektivnější vyrobit 2,5-3kg bochník sýra než půlkylový ze 4 litrů. Přesto vám vřele doporučuji nejprve vyrobit menší sýr, abyste si jednotlivé kroky nejprve vyzkoušeli.
Toto je sýr na Americkou pizzu. Jeho výroba je jednoduchá, používá kyselinu citrónovou a mikrovlnnou troubu. Můžete také vyrobit Italskou mozzarellu, která je o mnoho složitější, zato mnohem delikátnější v textuře a chuti. Nedoporučuji se pouštět do její výroby, pokud jste si ještě neosvojili recept na základní sýr.
Naočkujte vaši sýřeninu suspenzí vybraného plísňového sýra, abyste si vyrobili svůj vlastní domácí plísňový sýr. Velice důležitým předpokladem výroby tohoto sýra je dodržení jeho přísných požadavků na teplotu, vlhkost a dennodenní kontrolování.