·:· Hlavní stránka ·:· Výroba sýrů ·:· Malá škola uzenáře ·:· Diskuzní fórum ·:· Katalog sýrů na Labužníkovi ·:·
Nové recepty
Navštivte také
Formát pro tisk

Určení síly syřidla

Definice: Síla syřidla je počet dílů mléka sraženého jedním dílem syřidla za 40 minut při 35°C

Pokud je "v" objem syřidla, "V" objem mléka a "T" je čas v sekundách, určí se síla dle následujícího vztahu:




Máme-li například syřidlo o síle 1:10 000, znamená to, že 1ml syřidla srazí 10 litrů mléka při 35°C za 40 minut.

Experimentální zjištění síly syřidla:

Nalijte 500ml mléka do erlenmeyerovy baňky a vložte do vodní lázně o teplotě 35°C. Odměřte 1ml syřidla a rozmíchejte v 9ml vody. Když mléko dosáhne teploty 35°C, vlijeme do mléka za stálého míchání směs syřidla a vody a spustíme stopky. Erlenmaerovu baňku udržujeme ve vodní lázni a stále s ní otáčíme, tak že se na stěnách baňky tvoří tenký film mléka. Když začne mléko vločkovatět zastavíme stopky.





Síla syřidla:



Pokud je naměřený čas např. 60s bude síla :



S = 1:20 000
© 2005 Michal Urban - eHouse Services, s.r.o., Všechna práva vyhrazena.